Djeca i ljubav prema knjigama: Koje su dobrobiti čitanja od najmanjih nogu?

Koje su dobrobiti čitanja od najmanjih nogu

Sjećate li se još uvijek svoje omiljene slikovnice iz djetinjstva ili priče koja vam je bila posebno draga? Ili se možda ne sjećate točno ni knjige ni radnje, ali pamtite lijepe trenutke provedene uz osobu koja vam je čitala? 

Knjige imaju tu čarobnu moć da nas odvedu daleko u druge svjetove, da nas nježno vrate na Zemlju s novim spoznajama koje nam pomažu da bolje razumijemo svoj svijet, druge ljude i bića i da se povežemo s osobama do kojih nam je stalo čitajući zajedno. Hajdemo vidjeti što ima na sljedećoj stranici!

5 DOBROBITI ČITANJA DJECI OD NAJRANIJE DOBI

1. ČITAMO I POVEZUJEMO SE

Čak i kad su djeca jako mala, čitanje nije uzaludno. Već s otprilike 6 mjeseci djeca počinju pokazivati interes za slikama te čitanje naglas u toj dobi idealna je prilika za razvijanje zdrave emocionalne veze s djetetom i vježbanje prvih glasova. Dijete neće razumjeti sve što mu govorite, ali uživat će u slušanju vašeg glasa (i vjerojatno trganju i kušanju slikovnica). Dobro je već u toj dobi početi bilježiti uspomene, a u tome sjajno pomaže Moj prvi dnevnik čitanja.

2. UČIMO NOVE RIJEČI I POJMOVE

Kroz čitanje slikovnica različitih tematika djeca usvajaju nove pojmove, razvijaju govor, a kasnije i pamćenje i koncentraciju te obogaćuju svoj rječnik. Slikovnice nam mogu pomoći i da pripremimo sebe i dijete na nove životne izazove poput polaska u vrtić i da ih lakše prebrodimo. Slikovnica Naše vrtićke zgode i nezgode namijenjena je djeci od 2 do 5 godina i uči nas kako razumjeti dječje emocije te kako ih podržati na njihovu putovanju kroz odrastanje. 

3. RAZVIJAMO EMPATIJU I EMOCIONALNU INTELIGENCIJU

Poistovjećujući se s pričama i likovima iz slikovnica djeca uče prepoznati svoje emocije i poštovati tuđe, uče o važnosti prijateljstva i ljepoti pomaganja baš poput Davida iz slikovnice David i usisivač Saša. Ako dijete još ne zna izraziti što mu u određenom trenutku treba i koje emocije osjeća, Kartice trebalice mogu vam uskočiti u pomoć.

4. PRONALAZIMO NOVE NAČINE ZA RJEŠAVANJE IZAZOVA 

Dječje knjige šire vidike i otvaraju nove mogućnosti koje nam pomažu snalaziti se u ovom svijetu, pogotovo ako smo drukčiji. Kako letjeti bez krila edukativna je slikovnica namijenjena djeci od 4 do 9 godina koja nas vodi u prihvaćanju sebe i pomaže nam otkriti talente koje nas čine jedinstvenima.

A tu su i one slikovnice koje nas uče zdravim životnim navikama i čine one dosadne radnje, poput pranja zubića, zabavnima. Da mališanima mlađima od 4 godine lakše približite važnost pranja zubića i posjet zubaru, u pomoć vam pristiže slikovnica Bube koje vole zube, dok će starijoj djeci predškolske dobi biti zanimljivije čitati o pustolovinama spašavanja zuba u slikovnici Kraljevstvo Šupljeg Zuba.  

5. LETIMO NA KRILIMA MAŠTE

Baš poput igre, slikovnice i knjige za djecu stvaraju neograničene mogućnosti za maštanje i razvijanje dječje kreativnosti. Upoznajemo nove planete, likove, jezike ili stvaramo svoje. S knjigom u ruci sve postaje moguće. 

Uz to, kad djeca odrastaju čitajući knjige, budi se njihova želja za znanjem i radoznalost te veća je vjerojatnost da će kasnije zavoljeti i školske lektire.

Slikovnice i knjige za djecu, poput hrvatskog Malog princa odnosno Mudrih priča brata s drugog planeta djeci i odraslima olakšavaju proces odrastanja i snalaženja u životnim situacijama. 

Neka čitanje knjiga postane i vaš ritual i poseban trenutak u kojem ćete se zbližiti s djetetom te stvoriti nezaboravne čitalačke uspomene.

Piše: Nina Kapel

Objavljeno 2. travnja 2024.

Sva prava pridržana ©Izvrsne priče d. o. o.

Photo by Mariana Anatoneag on Unsplash