Kako odabrati knjigu koja će vas oduševiti?

Koliko često iz knjižnice ili knjižare izađete s nekoliko naslova u rukama od kojih vas većina razočara već nakon prve tri stranice? Jeste li birali te knjige po izgledu korica i naslovu?

Ako ste do sada na taj način birali knjigu, ne činite više tu grešku.

Donosimo vam kratak vodič kako pronaći točno onu knjigu koja vam baš u tom trenutku treba!

Kako odabrati pravu knjigu za sebe?

Je li vam se ikada dogodilo da poletni, ozareni i s namjerom da kući ponesete neko zanimljivo štivo za čitanje iz knjižare ili knjižnice izađete zbunjeni?

Ako ste se neodlučno vrtjeli među policama, jesu li vas pitali što biste željeli čitati ili što ste zadnje pročitali, ali na ta pitanja niste znali odgovor? Nisu vam bez razloga postavljali ta pitanja. 

Naime, ključ za odabir dobre teme nalazi se u nama, a ne u naslovu ili izgledu korica! 

Čim se stvori želja za čitanjem, nameće nam se pitanje što bismo željeli pročitati imajući na umu da želimo vrijeme utrošiti na nešto kvalitetno i sadržajno. 

No, kako to odabrati? Pratite sljedeće korake.

  1. Kako se želimo osjećati čitajući knjigu?

Da bismo mogli odabrati odgovarajuću temu o kojoj želimo čitati, moramo se zapitati što nas u tom trenutku zanima odnosno kako se želimo osjećati čitajući određenu knjigu.

Želimo li se čitanjem opustiti, zabaviti? Ili želimo osjetiti uzbuđenje, napetost, neizvjesnost? Možda želimo jasnoću, više samopouzdanja ili osjećaj razumijevanja. Odgovorite najprije na to pitanje prije nego krenete na sljedeće.

  1. Što želimo postići čitanjem određene knjige?

Sljedeći korak je određivanje cilja. Što želimo postići čitanjem određene knjige? Koji krajnji rezultat želimo?

Da biste pronašli odgovor na to pitanje, zavirite duboko u sebe. Zapitajte se što vam sad, baš u ovom trenutku, treba, koja znanja želite steći, što biste željeli naučiti te postoji li određeni problem koji želite riješiti ili savjet koji želite pronaći. 

Čak i ako odgovore na svoja pitanja ne želite tražiti u stručnoj literaturi, možete ih pronaći i u književno-umjetničkim tekstovima. Važno je samo znati što točno tražite.

  1. Odaberite pristup obrade određene teme

Danas ima jako puno dostupnih naslova na raznim jezicima koji govore o raznim temama, no ne znači da će vam svaki pristup tematici odgovarati. Odlučite se za jedan pristup – onaj koji je vama najbliži.

Ako preferirate znanstveni pristup, istražujte naslove u tom području. Ako vas više zanima kako se u fikciji riješio neki problem iz stvarnog života, zaputite se na taj odjel. 

  1. Istražite ponudu

Po ključnim riječima pretražite internet i istražite što se nudi. Pročitajte opise knjiga na stranicama online knjižara, recenzije ili preporuke bookblogera. Potražite grupe koje okupljaju čitatelje kako bi razmijenili iskustava o određenim naslovima i pročitajte njihove dojmove. Pitajte za savjet i preporuku.

Iako je u knjižnice i knjižare dobro zaputiti se dobro informiran i s već odabranim naslovom u glavi, čak i ako preskočite online pretraživanje, u potrazi za točnom knjigom koja vama treba mogu vam pomoći knjižničari i knjižari. Stoga, nemojte se libiti tražiti informacije i preporuke.

  1. Zavirite u unutrašnjost knjige

Kad ste napokon došli do polica s knjigama među kojima je i ona vaša, uzmite u ruke svaku koju koja vam je preporučena i informirajte se o tome što vam ona točno nudi. 

Na poleđini knjige ili na klapnama pronaći ćete kratak opis sadržaja knjige iz kojega ćete moći razaznati o čemu se u knjizi radi i odgovara li uopće onome što tražite. Taj je kratak opis kao foršpan ili najava (trailer) knjige. 

Umjesto kratkog opisa, na poleđini i na klapnama mogu stajati recenzije. I to mogu biti korisne informacije. Stoga, pročitajte i njih.

Ako na poleđini i na klapnama nema korisnih informacija o sadržaju (čest slučaj kod literature starijeg datuma izdavanja), otvorite knjigu i potražite predgovor, pogovor ili riječ urednika. Ti nam sažeci također pomažu shvatiti na koji nam način knjiga može pomoći.

I konačno, ali ne manje važno, pročitajte sadržaj (kazalo) jer ćete upravo iz naslova poglavlja jako dobro uočiti kojim se sve podtemama knjiga bavi.

Zašto knjigu nije dobro birati po naslovu?

A sada odgovor na ono važno pitanje: zašto nije dobro knjigu birati (samo) po naslovu.

Da bi nam bio jasniji odgovor na ovo pitanje, moramo razumjeti čemu naslov služi i kako se smišlja. Naime, smisao naslova je da privuče pažnju potencijalnog kupca odnosno čitatelja. On mora biti lako pamtljiv, upečatljiv, zanimljiv, drugačiji, mora privlačiti pažnju. 

Nerijetko iza osmišljavanja naslova stoji čitava marketinška strategija, a, nažalost, vrlo često upravo želja za što boljom prodajom napravi velik jaz između naslova i onoga što knjiga zaista isporučuje.

I tu se rađa nezadovoljstvo kupca odnosno čitatelja kada naslov obećava jedno, a sadržaj isporučuje nešto sasvim drugo.

Cilj naslova, baš kao i korica, je privući našu pažnju, no nakon toga sami smo odgovorni za iskustvo.

Uz praćenje svih savjeta neka vas je knjiga ipak razočarala?

U svakom žitu ima kukolja. Tako je i među knjigama. No, sve je to iskustvo, a ono nas uvijek, bezpogovorno, obogaćuje. 

Kad nakon pročitanog djela shvatite da vam se tema nije svidjela ili da je kratak opis bio zbir najboljih dijelova knjige, dok cjelokupna knjiga nije ostavila poseban dojam na vas, ne očajavajte! 

Nije poanta čitati samo „dobre stvari“. Nekad je dobro pročitati i nešto što nam se manje sviđa kako bismo više vrednovali kvalitetne knjige i autore koji su u svoje pisanje uložili velik trud i puno vremena.

Čitanjem širimo znanja, maštamo, odlazimo u neke druge svjetove, učimo nove riječi, stavljamo se u situacije likova. Odabirom i čitanjem različitih tematika upoznajemo bolje sebe i svoje stvarne vrijednosti. I zato – ni jedna knjiga nije pogrešan izbor! Pitanje je samo hoće li biti točno ono što nam u tom trenutku treba!

Piše: Anita Jelenović Oplanić


 Tražite li preporuku za čitanje ili poklon?

Javite nam se, rado ćemo Vam pomoći!