Margarita Buj Medvid

Margarita Buj Medvid profesorica je pedagogije, rođena 1966. godine u Jelsi na otoku Hvaru. Odrasla je na otoku pa ga stoga posve prirodno osjetilno prepoznaje. Na jakim sponama iz djetinjstva i mladenaštva postupnim sazrijevanjem razvijala je duboku privrženost otoku i svemu otočkom.

Upravo u osjećaju pripadnosti stvorila je potrebu zapisom proniknuti pod njegovu mirnu, idiličnu površinu, onu koja mami uzdahe namjernika.

To što pod površinom već postoji neprocjenjivo je, to je život sam, kakav je opstajao i gradio se stoljećima, okrenut zemlji i moru, život koji vrvi emocijama ljudi, život koji svoju mekoću i težinu brani prividom grubosti, koji se razumijevanjem voli još većom mjerom i poniznošću.

Otok njene vizije nije samo savršen cvijet, on je i žilavo tijelo iz krtog zida koje daje plod dok ga ljudska ruka bere.

Kapar od suhog zlata njen je prvi roman. Početak pisanja romana vezuje uz jedno kasno jesenje otočko poslijepodne kada je nakon povratka s mjesnog groblja nekim iznenadnim porivom zapisala svoj doživljaj.

Priču je gradila tijekom dugog niza godina, u nekoliko navrata činilo se da će od nje odustati, ali joj se, baš kao i otoku, uvijek vraćala.

Objavljuje ju i kao svojevrsno ohrabrenje svima koji priče pričaju u tišini svojih podneblja.

OBJAVLJENE KNJIGE